SAUSCOLLEGE

Iedereen heeft wel een favoriete saus, waarmee elk gerecht nog net even lekkerder en specialer wordt. Niet zo verwonderlijk, want er zijn oneindig veel sauzen op de wereld. Om dat enorme scala eer aan te doen starten wij in de Culinaire Galerie in Velp met een serie van drie verse Sauscolleges. Om je liefde voor koken en creativiteit nieuw leven in te blazen!
In de Culinaire Galerie, waar kunst en ambacht elkaar aanraken, zijn de muren letterlijk gesausd met smakelijke voorbeelden.

Sauzen verbinden
Sauzen. Romig, krachtig, soepel, of subtiel. Sauzen maken of breken een gerecht. De saus is een onderschat wapen in het arsenaal van de culinaire geest. Sauzen, gebonden of ongebonden, kunnen binden en verbinden: ze vormen een brug waarlangs de componenten van een gerecht tot elkaar komen.

Sauzen brengen balans, harmonie, raffinement en de haast ongrijpbare finishing touch waarmee een gerecht verandert in een geheel. Ook visueel bepaalt de juiste saus het gerecht.

Smeuïge voltreffers
Toch vinden veel mensen sauzen lastig. Ingewikkeld om te bedenken, moeilijk om te maken en haast onmogelijk om precies op de juiste manier op tafel te krijgen. Herkenbaar? Dan is het Sauscollege een smeuïge voltreffer.
In elke sessie neem ik je persoonlijk mee tot aan de fundamenten van de saus. Ga tot op de bodem van de sauspan: dit is de ultieme kans om jezelf te onderscheiden in de keuken!
Eenmaal geproefd van die zelfgemaakte fonds, vinaigrettes, salsa’s, espumas en sabayons wil je nooit meer anders. Je gasten trouwens ook niet!

Ontdek een wereld vol sausgenot!
De Sauscolleges vormen een inspirerende smaakexpeditie langs basissauzen, klassiekers en verrassende variaties. En er is veel aandacht voor nieuwe saustechnieken en creaties.

  • Verbaas je over de diversiteit van de technieken en bereidingen van sauzen; monteren, reduceren, smoren, fruiten, poffen, fermenteren…
  • Van fluweelzachte, romige en luchtig-plantaardige sauzen tot aan de power van vlezige, krachtig-intense umami stoofsauzen.
  • Van luchtige sabayons om bij weg te zweven tot fruitige dressings en salsa’s waar de zomerzon vanaf spat.
  • Met inspiraties en invloeden van de Nederlandse keuken tot de Arabisch smaakwereld, en van Aziatische verfijning via Mediterrane levenslust tot voorbij Scandinavisch smaakdesign.
  • Van eenvoudige sauzen die je zó op tafel tovert tot geraffineerde reducties die je op hun beurt betoveren met hun pure kracht en intensiteit.
  • Overstijg beginnersfouten en sausvalkuilen, nooit meer een saus die geschift, te zout, te flauw, te dik, te dun, of te korrelig is!
  • Ontdek het geheim en de smaakimpact van rijke volwassen ‘moedersauzen’.

Laat je onderdompelen in de sauskunsten en maak een reis langs de warme en koude sauzen van de wereld in drie verrassende sauscolleges…
In elk Sauscollege worden twaalf verschillende sauzen bereid, zowel koud als warm, hartig en zoet, op basis van groenten, kruiden, plantaardige ingrediënten, vis, schaal- en schelpdieren, vlees, gevogelte, en meer…
Na deze collegereeks raakt je saus nooit meer op!

  • INTENS & FLUWELIG | 21 of 22 juli of 12 augustus 
    o.a. Dragonmoussaise | Mangosalsa | Tahinisaus | Gepofte paprika saus | Mosterdsaus | Venkel-roomsaus | Sri Lankaanse curry | Geitenkaas espuma | Champagne sabayon | Gevogeltejus | Rabarbersiroop
  • ROMIG & KRUIDIG | 28 of 29 juli
    o.a. Porcini mayonaise | Aubergine moussaise | Saffraandressing | Geroosterde tomaatdressing | Parmezaanschuim | Salsa verde | Plantaardige ‘vlezige’ jus | Kaneelsabayon | Kokoscurd
  • LUCHTIG & KRACHTIG | 4 of 5 augustus
    o.a. Shakedressing | Oester emulsie | Misosaus | Romesco saus | Notenpesto | Beurre blanc | Bouillabaisse saus | Paddenstoelenjus | Vleesjus | Chocolade espuma

Programma
16.30 – 21.00 uur
Na ontvangst met aperitief en appetizer kan het ‘sauzen’ beginnen.

Stap voor stap neem ik je eerst mee in de bereiding van koude sauzen, de fundamenten, ingrediënten, de bereiding en de finesses. Daarna volgt een uitgebreide proefsessie met verschillende componenten van zowel groenten, vis, schaal- en schelpdieren, vlees en / of gevogelte om te ontdekken waar de saus een verrassende smaakvriendschap mee aangaat.

Na het koude gedeelte gaan we de ‘warme’ keuken in voor een serie warme sauzen met ook aansluitend een proefsessie met topcombinaties.

Alle proeverijen bij elkaar vormen in de loop van de avond samen het diner gecombineerd met een sprankelende wijn.

Stap naar buiten als een rijker mens, met een schat aan heldere, overzichtelijke en onvergetelijke receptuur op zak voor blijvend sausmeesterschap.

Tarief & Actie
115,00 Euro per sauscollege
All-in: college, gerechten, dranken, recepturen, btw.
Wanneer je inschrijft voor drie sauscolleges ontvang je als cadeau een gesigneerde culinaire fotoprint naar keuze ter waarde van 75,00 Euro.

Reserveren
Tickets voor het Sauscollege zijn beschikbaar via de webshop.
Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Op dit moment zijn alle Sauscolleges volgeboekt. Volgende Culi Colleges vinden plaats in oktober en november.

Vul vrijblijvend het contactformulier in of schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij houden je als eerste op de hoogte van data voor nieuwe Culi-Colleges en Art & Eat diners.

Cadeaubon
Wil je iemand verrassen met een digitale cadeaubon voor een willekeurige activiteit in de Culinaire Galerie, stuur dan een bericht via het contactformulier

Anderhalve meter afstand
De galerie, samen met de lounge en open keuken is ruim genoeg om een sfeervolle en persoonlijke ambiance te bieden, met veilige inachtneming van anderhalve meter afstand. En uiteraard houden wij optimaal rekening met hygiënische maatregelen volgens de richtlijnen van het RIVM.

Indien er tickets beschikbaar zijn voor dit college, vind je die hier onder en in de webshop.